Kim jesteśmy?

Fundacja Wspierania Rozwoju Sportów Motorowych MotoCity pragnie promować rozwój sportów motorowych na terenie Poznania, Wielkopolski, Polski oraz poza granicami naszego kraju. Zależy nam na kultywowaniu tradycji oraz wspieraniu rozwoju sportów motorowych. Polscy sportowcy odnosili w nich znaczne sukcesy, a Tor Poznań jest od prawie 40 lat jednym z najważniejszych miejsc na mapie polskiego motosportu.

Wielką wagę przywiązujemy nie tylko do sportowych osiągnięć kierowców, ale także do przestrzegania zasad fair play, zarówno na torze, jak i na drogach. Dlatego zależy nam na promowaniu zasad bezpieczeństwa ruchu drogowego i to już wśród najmłodszych, by nabrali dobrych nawyków. Liczymy, że dzięki temu także ich rodzice i dziadkowie będą wzorowymi kierowcami.

Wyścigi oraz rajdy samochodowe to bardzo drogi i elitarny sport. Chcemy jednak, żeby stał się dostępny dla każdego młodego człowieka, który obdarzony jest talentem i ma predyspozycje, by zostać następcą Roberta Kubicy.

Co robimy?

Fundacja organizuje Puchar BMW IS CUP/MOTO CITY CUP, który jest największą i najbardziej dynamiczną serią wyścigową w Polsce. Sezon 2016 będzie czwartym w historii pucharu, który po raz pierwszy będzie startować jako niezależna seria wyścigowa rangi Pucharu Polski.

Puchar powstał z myślą o osobach, które pragną wkroczyć w świat profesjonalnych wyścigów oraz które dysponują minimalnym budżetem. Popularność modelu IS w Polsce i na świecie oraz sukcesy, jakie odnoszą jego kierowcy podczas imprezach amatorskich i profesjonalnych sprawiły, że idea ścigania się tymi modelami w ramach Pucharu Polski stała się realna. Ponieważ ideą klasy jest ograniczenie dopuszczalnych modyfikacji auta, wspomniany budżet może zagwarantować równą walkę na torze. Więcej na www.bmwiscup.pl

Władze fundacji

Magdalena Modra-Krupska
Katarzyna Cieliczko

Kapituła honorowa

Adam Smorawiński

Zdobywca 15 tytułów Mistrza Polski w rajdach i wyścigach, 56 razy reprezentował Polskę w międzynarodowych zawodach sportu samochodowego, siedmiokrotnie startował w rajdzie Monte-Carlo. Dla rozwoju i promocji sportu samochodowego przyczynił się nie tylko jako genialny kierowca ale także jako inicjator, budowniczy i dyrektor Toru Poznań – pierwszego toru wyścigowego w Polsce. Od 1991 roku z powodzeniem prowadzi firmę BMW Smorawiński, która dziś jest reprezentantem BMW na Polskę. Miłość do samochodów przekazał synom, Wojciechowi i Andrzejowi, którzy zdobywali tytuły Mistrza Polski w rajdach i wyścigach. Aktualnie rodzinną tradycję podtrzymuje wnuk, Tomasz. Od 2016 roku pan Adam Smorawiński został członkiem Kapituły Honorowej Fundacji MotoCity.

Cele statutowe

Celem Fundacji MotoCity jest realizacja zadań w zakresie:

1. Upowszechniania, rozwoju, wspierania i promocji sportów motorowych.
  2. Podtrzymywania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej ze szczególnym podkreśleniem roli polskiego sportu.
  3. Ochrony i promocji zdrowia oraz zdrowego stylu życia.
  4. Promocji bezpieczeństwa, a w szczególności bezpieczeństwa ruchu drogowego.
  5. Wspierania oraz upowszechniania kultury fizycznej i sportu.
  6. Propagowania sportu wśród dzieci i młodzieży.
  7. Promocji i organizacji wolontariatu na rzecz kultury fizycznej i sportu.
  8. Promocji Rzeczpospolitej Polskiej za granicą.
  9. Przeciwdziałania uzależnieniom i patologiom społecznym poprzez propagowanie i wspieranie kultury fizycznej i sportu.
  10. Promocji aktywnego (w tym sportowego) stylu życia oraz aktywnej turystyki.
  11. Rozwoju, wspierania i promocji sportów narodowych.
  12. Wspierania sportu wśród niepełnosprawnych.
  13. Wspierania sportu wśród seniorów.
  14. Wspierania sportowców po doznanych kontuzjach.
  15. Wzmacniania lokalnych oraz międzynarodowych zespołów sportowych oraz ochronie sportowego dziedzictwa kulturowego.
  16. Wspierania budowy obiektów sportowych (tory, stadiony, boiska, hale itp.), budynków i budowli towarzyszących (hotele, restauracje, itp.) oraz późniejszego zarządzania tymi obiektami.
  17. Promowania i szerzenia wiedzy na temat strategii Społecznie Odpowiedzialnego Biznesu (CSR) (Corporate Social Responsibility) i zrównoważonego rozwoju w odniesieniu do kultury fizycznej i sportu.

fundacja@motocity.pl
media@motocity.pl